Καλλιτέχνες Προσωπικότητες

Αντώνης Σαμαράκης – Ένας σπουδαίος συγγραφέας, ένας σπουδαίος άνθρωπος!

Ο «Αιώνιος Έφηβος«, ο αγαπημένος συγγραφέας της νεολαίας, χρησιμοποιούσε τη λογοτεχνία αλλά και τον αυθεντικό πηγαίο λόγο του που είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο σαν όχημα κοινωνικής παρέμβασης και αντίστασης στη λήθη και την κάθε είδους αδικία. Πίστευε πάντα στην ειρήνη η οποία κατά την άποψή του επιτυχγάνεται μόνο με τη συναδέλφωση των λαών.

Η καταγωγή της οικογένειάς του (ο πατέρας του Ευριπίδης και η μητέρα του Ανδριανή)  είναι από το Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1919 στην Αθήνα. Σε ηλικία 10 ετών αρρώστησε από φυματίωση η οποία τον ταλαιπώρησε για δύο χρόνια και αναγκάστηκε με τη μητέρα του να μετακομίσει στο Χαλάνδρι επειδή θα τον βοηθούσε το κλίμα. Έμενε σε στρατιωτικό αντίσκηνο επειδή δεν περίσσευαν χρήματα για ενοικίαση σπιτιού.

Από μικρός ο Αντώνης Σαμαράκης διάβαζε ότι του έπεφτε στα χέρια. Η λογοτεχνική του καριέρα ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη στο Γυμνάσιο δημοσιεύοντας ποιήματα στα περιοδικά του Σχολείου του όπως τα «Ο παιδικός κόσμος» και η «Μαθητική ζωή» και αργότερα στη «Διάπλασις των Παίδων» πολλά απ’ αυτά με το ψευδώνυμο «Ιωσήφ Κυπριανός». Αργότερα, μόλις τελείωσε τη Βαρβάκειο Σχολή, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να σπουδάσει Νομικά. Παράλληλα, εργάζονταν από το 1934 μέχρι το 1940 στο Υπουργείο Εργασίας απ’ όπου παραιτήθηκε την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά για να επανέλθει το 1945. Αποφοίτησε από τη Νομική το 1941. Αργότερα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσε μαθήματα ανατομίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εισχώρησε στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη από συνεργάτες των Γερμανών και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όμως μετά από πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια της τύχης κατάφερε να ξεφύγει.

Το 1963 παντρεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά. Την περίοδο 1968-1969 ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμοσύνης στις χώρες της Αφρικής μετά από ανάθεση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας. Ως εκπρόσωπος της Ουνέσκο ταξίδεψε στην Αιθιοπία και δραστηριοποιήθηκε με άρθρα του για τη διεθνή κινητοποίηση υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων των κατοίκων της χώρας.

Κατά την περίοδο της χούντας, του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα με τη δικαιολογία ότι «θα έβλαπτε τα μέγιστα εθνικά συμφέροντα«.

Ήταν πέρα για πέρα ευαίσθητος άνθρωπος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ«: «Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι ο πρώτος, κατά την άποψή μου, πεζογράφος που έβαλε το δάχτυλο στην πληγή χωρίς να ωραιοποιεί τα πράγματα. Μίλησε με κοφτή καθημερινή γλώσσα για τα πράγματα του καιρού μας και απογείωσε το διήγημα και κατόπιν το μυθιστόρημα. Για μένα που ήμουν φίλος του επί δεκαετίες, ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη και αγάπη για τον διπλανό του. Όντας στο υπουργείο Εργασίας π.χ., κατά τα σκοτεινά χρόνια, προσπαθούσε να τακτοποιήσει σε διάφορες θέσεις πλήθος από αριστερούς φίλους του. Χαρακτηριστική για την τρυφερότητά του είναι και η εξής σκηνή: Ένα χειμωνιάτικο πρωινό, είχε δώσει ραντεβού με τον ποιητή Ματθαίο Μουντέ στο Σύνταγμα. Ο Μουντές πήγε με ένα τριμμένο καλοκαιρινό κουστούμι. Στην επόμενη συνάντησή τους, ο Σαμαράκης τού είχε αγοράσει ένα ζεστό παλτό. Αυτός ήταν ο Αντώνης». Πίστευε ανέκαθεν ότι «ο συγγραφέας πρέπει να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή». Το ύφος της γραφής του άγγιζε πάντα τις πιο ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές. Η γλώσσα γραφής του ήταν απλή, απαλλαγμένη από περιττές φλυαρίες και ατέλειωτες λεπτομερείς περιγραφές ενώ η θεματολογία των έργων του ήταν ίδια με την προσωπική του αντίληψη για τον πάσχοντα άνθρωπο και έξω από πολιτικές κατευθύνσεις. Οι ήρωές του ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι που δεν ζούσαν σε κάποιο συγκεκριμένο περιβάλλον, καταπιεσμένοι από το κοινωνικό σύστημα που κάποτε έφταναν «στα όριά τους» κι επαναστατούσαν.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε Ελληνικά και ξένα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία. Κάποια έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Για τη συλλογή διηγημάτων Αρνούμαι τιμήθηκε το 1962 με το κρατικό βραβείο διηγήματος. Το μυθιστόρημά του Το Λάθος, του 1965, απέσπασε δύο λογοτεχνικά βραβεία στην Ελλάδα, το βραβείο «των 12» το 1966, το βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη Γαλλία το 1970, και το κρατικό βραβείο Τεχνών και Λογοτεχνίας το 1995.

Κηρύχθηκε ομόφωνα επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας των πανεπιστημίων της Αθήνας, των Πατρών και των Ιωαννίνων. Ήταν επίσης επίτιμος δημότης σε 37 πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τιμήθηκε ακόμα με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου και με τη διάκριση ειρήνης, ενώ απέσπασε μετάλλιο από την Έκκληση της Ακρόπολης για την ειρήνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.

Η λογοτεχνική δημιουργία του Αντώνη Σαμαράκη άντεξε στο χρόνο, καθώς πολλές γενιές γαλουχήθηκαν με τα δικά του βιβλία, ανακαλύπτοντας τα ιδανικά που προβάλλονται μέσα από τα έργα του. Νέος τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό, αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος συγγραφέας από μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα Ιαπωνικά, τα Αραβικά, Εβραϊκά και στα Κινέζικα.

Ο «αιώνιος έφηβος» δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος συγγραφέας, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος. Πέρα από το συγγραφικό του έργο ανέπτυξε πολύμορφη δράση, καθώς υπήρξε πρόεδρος στη Βουλή των Εφήβων, Πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF και Πρεσβευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Πέθανε στις 8 Αυγούστου το 2003, ήσυχα όπως ήθελε στην Πύλο της Μεσσηνίας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια στο πατρικό της γυναίκας του χωρίς κηδεία δημοσία δαπάνη, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, χωρίς διθυράμβους, χωρίς μεγαλοπρέπειες.

Επιθυμία του ήταν το σώμα του να δωριθεί στους Φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνες, όπως κι έγινε…

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

  Η συγκεκριμένη εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.

  Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται σε μνήμες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά της Πλατείας Βάθης όπου μεγάλωσε, και που τον ώθησαν να οργανωθεί στον χώρο της αριστεράς σε νεαρή ήδη ηλικία. Ο φακός ξεναγεί τον θεατή στην οικία του συγγραφέα παρακολουθώντας τον να αφηγείται το ξεκίνημα της λογοτεχνικής του προσπάθειας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς του προβληματισμούς παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η περίοδος της Δικτατορίας, που τον ώθησαν στη συγγραφή των «Ζητείται Ελπίς» (1954) και «Το Διαβατήριο» (1973) αντίστοιχα. Μιλάει επίσης για το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» αφιερωμένο στη σύζυγό του, για την εμπειρία του από τη θέση του στο Υπουργείο Εργασίας και τα ταξίδια του στις χώρες της Αφρικής. Τέλος, καταθέτει τη δική του άποψη για την ιδιότητα του λογοτέχνη και για το προσωπικό του έργο.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/73264/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (1984)

  Εκπομπή αφιερωμένη στον συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Πρόκειται για μαρτυρία του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ (Δεκέμβριος 1984) στην εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» σχετικά με την εμπειρία του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αιθιοπία το 1984, ως εθελοντής στην οργάνωση UNICEF και επικεφαλής της Ελληνικής εκστρατείας ενάντια στον λιμό της αφρικανικής χώρας. Προβάλλονται εικόνες από την Αιθιοπία.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/73265/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ (1999)

  Στην εκπομπή «ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ» ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο.

  Στο επεισόδιο φιλοξενείται ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ, ο οποίος μιλάει για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα «αδελφικό του φίλο» ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟ. «Του άρεσαν οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση αλλά κυρίως οι εξαφανίσεις του», λέει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ για τον ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟ. Θυμάται την πρώτη τους γνωριμία και την πρώτη τους εκπομπή με τίτλο «Γνωρίστε τον Αντώνη». Δίνει εξηγήσεις γιατί το βιβλίο του που αγαπά είναι «Η εκτέλεση», ενώ αντίστοιχα παρουσιάζει «Το λάθος» ως το βιβλίο του ΣΑΜΑΡΑΚΗ που προτιμά ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Το επεισόδιο διανθίζεται από αποσπάσματα από τηλεοπτική σειρά του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ που φιλοξένησε τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/60201/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Γεγονότα (2/12/1976)

  Ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλά στη ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ για την κοινωνική αποστολή της λογοτεχνίας

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/17558/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Γεγονότα (21/04/1977)

  Σε εκδήλωση για την επέτειο του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ο λογοτέχνης ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλάει για τα γεγονότα της εποχής, για τις αιτίες που προκάλεσαν την επτάχρονη δικτατορία και για τα προτάγματα του παρόντος. Τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ παρουσιάζει ο Δήμαρχος Ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν ταινίες από σημαντικά γεγονότα της Επταετίας, όπως η κηδεία του πολιτικού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια στο ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, η κατάληψη της Νομικής Σχολής και η εξέγερση του Πολυτεχνείου, και στη συνέχεια μέλη της Ομάδας Τέχνης «Πάροδος» ανέγνωσαν ποιήματα του πολιτικού και ποιητή ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ αλλά και αγνώστων με θέμα την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

  Παραβρίσκονται αντιπροσωπείες κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων, οι γονείς των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11/1973) ΔΙΟΜΗΔΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ κ. ά.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/14068/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ (1994)

  Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συνομιλεί με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ παρουσιάζοντας στοιχεία της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται στα παιδικά του βιώματα στην Αθήνα, στα σχολεία που φοίτησε, στα νεανικά του χρόνια και το ξεκίνημα της συγγραφικής του δράσης.

  Με την ευκαιρία, μιλά για τις προσωπικότητες που είχε την τύχη να γνωρίσει, όπως τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ. Εκθέτει τις θρησκευτικές του και πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ παράλληλα με τα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα του τόπου αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την αντιστασιακή του δράση και τη σύλληψή του κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

  Διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή του, την πολιτική, την κοινωνία, για τους νέους και τα οράματά τους.

  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρεμβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως απόσπασμα ομιλίας του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/7713/

 • null

  Αποτελέσματα αναζήτησης Youtube

  δες βίντεο με θέμα τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ εδώ: https://www.youtube.com/results

Βρείτε όλα τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη ή και άλλα, που αφορούν στο έργο του, από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, σε προνομιακές τιμές και μεγάλες προσφορές.

Βρες σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη στις Εκδόσεις Ψυχογιός

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στο e-shop.gr

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στο greekbooks.gr

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στον ΙΑΝΟ

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στα Public

Βίντεο
 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

  Η συγκεκριμένη εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.

  Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται σε μνήμες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά της Πλατείας Βάθης όπου μεγάλωσε, και που τον ώθησαν να οργανωθεί στον χώρο της αριστεράς σε νεαρή ήδη ηλικία. Ο φακός ξεναγεί τον θεατή στην οικία του συγγραφέα παρακολουθώντας τον να αφηγείται το ξεκίνημα της λογοτεχνικής του προσπάθειας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς του προβληματισμούς παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η περίοδος της Δικτατορίας, που τον ώθησαν στη συγγραφή των «Ζητείται Ελπίς» (1954) και «Το Διαβατήριο» (1973) αντίστοιχα. Μιλάει επίσης για το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» αφιερωμένο στη σύζυγό του, για την εμπειρία του από τη θέση του στο Υπουργείο Εργασίας και τα ταξίδια του στις χώρες της Αφρικής. Τέλος, καταθέτει τη δική του άποψη για την ιδιότητα του λογοτέχνη και για το προσωπικό του έργο.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/73264/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (1984)

  Εκπομπή αφιερωμένη στον συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Πρόκειται για μαρτυρία του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ (Δεκέμβριος 1984) στην εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» σχετικά με την εμπειρία του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αιθιοπία το 1984, ως εθελοντής στην οργάνωση UNICEF και επικεφαλής της Ελληνικής εκστρατείας ενάντια στον λιμό της αφρικανικής χώρας. Προβάλλονται εικόνες από την Αιθιοπία.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/73265/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ (1999)

  Στην εκπομπή «ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ» ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο.

  Στο επεισόδιο φιλοξενείται ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ, ο οποίος μιλάει για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα «αδελφικό του φίλο» ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟ. «Του άρεσαν οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση αλλά κυρίως οι εξαφανίσεις του», λέει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ για τον ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟ. Θυμάται την πρώτη τους γνωριμία και την πρώτη τους εκπομπή με τίτλο «Γνωρίστε τον Αντώνη». Δίνει εξηγήσεις γιατί το βιβλίο του που αγαπά είναι «Η εκτέλεση», ενώ αντίστοιχα παρουσιάζει «Το λάθος» ως το βιβλίο του ΣΑΜΑΡΑΚΗ που προτιμά ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Το επεισόδιο διανθίζεται από αποσπάσματα από τηλεοπτική σειρά του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ που φιλοξένησε τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/60201/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Γεγονότα (2/12/1976)

  Ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλά στη ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ για την κοινωνική αποστολή της λογοτεχνίας

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/17558/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Γεγονότα (21/04/1977)

  Σε εκδήλωση για την επέτειο του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ο λογοτέχνης ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλάει για τα γεγονότα της εποχής, για τις αιτίες που προκάλεσαν την επτάχρονη δικτατορία και για τα προτάγματα του παρόντος. Τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ παρουσιάζει ο Δήμαρχος Ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν ταινίες από σημαντικά γεγονότα της Επταετίας, όπως η κηδεία του πολιτικού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια στο ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, η κατάληψη της Νομικής Σχολής και η εξέγερση του Πολυτεχνείου, και στη συνέχεια μέλη της Ομάδας Τέχνης «Πάροδος» ανέγνωσαν ποιήματα του πολιτικού και ποιητή ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ αλλά και αγνώστων με θέμα την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

  Παραβρίσκονται αντιπροσωπείες κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων, οι γονείς των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11/1973) ΔΙΟΜΗΔΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ κ. ά.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/14068/

 • null

  Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Εκπομπή ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ (1994)

  Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συνομιλεί με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ παρουσιάζοντας στοιχεία της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται στα παιδικά του βιώματα στην Αθήνα, στα σχολεία που φοίτησε, στα νεανικά του χρόνια και το ξεκίνημα της συγγραφικής του δράσης.

  Με την ευκαιρία, μιλά για τις προσωπικότητες που είχε την τύχη να γνωρίσει, όπως τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ. Εκθέτει τις θρησκευτικές του και πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ παράλληλα με τα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα του τόπου αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την αντιστασιακή του δράση και τη σύλληψή του κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

  Διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή του, την πολιτική, την κοινωνία, για τους νέους και τα οράματά τους.

  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρεμβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως απόσπασμα ομιλίας του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  δες την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/7713/

 • null

  Αποτελέσματα αναζήτησης Youtube

  δες βίντεο με θέμα τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ εδώ: https://www.youtube.com/results

Φωτογραφίες
Βιβλία

Βρείτε όλα τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη ή και άλλα, που αφορούν στο έργο του, από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, σε προνομιακές τιμές και μεγάλες προσφορές.

Βρες σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη στις Εκδόσεις Ψυχογιός

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στο e-shop.gr

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στο greekbooks.gr

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στον ΙΑΝΟ

Βρες τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη σε ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ στα Public

Παραπομπές

Σχετικά με το Συντάκτη

user101

Πρόσθεσε το δικό σου σχόλιο

Για να αφήσεις ένα σχόλιο κάνε κλικ εδώ